Hur gör jag nu?

Den som just förlorat en nära vän eller anhörig behöver allt tänkbart stöd från sin omgivning. Vi vet, för det är en av våra viktigaste uppgifter. Vi finns där när du behöver hjälp med allt som måste ordnas. Så tveka inte att kontakta oss på Norbys Begravningsbyrå, vad du än vill ha hjälp med och vilka frågor du än har.

Kontakta anhöriga och vänner

Det man bör göra så snart som möjligt är att meddela nära släktingar och vänner vad som har hänt. Bland dessa människor hittar du förmodligen också de som kan ge dig det bästa stödet i din sorg – och var inte rädd för att be om det stödet. Det är en förmån att ha några som man kan prata med och dela sorgen med. De flesta brukar också bli tacksamma om de kan bidra på något sätt, till exempel med så vardagliga saker som att handla och laga mat.

Andra kontaktmöjligheter

Har du ingen närstående att prata med, finns det andra som är beredda att stödja dig. Du kan till exempel kontakta sjukhusprästen, sjukhusets kurator, församlingsprästen eller distriktsläkaren. Telefonnummer till din församling och till ”jourhavande” finns i telefonkatalogen. Det finns också olika stödföreningar som en kurator till exempel kan ge dig närmare information om.

Du behöver inte ha bråttom

Att ordna allt inför en begravning är inget man klarar av på samma sätt som vardagliga saker. Det finns heller ingen anledning att begära det av sig själv. Inte heller finns det någon anledning att ha bråttom – ta en sak i taget. Mycket av det som ska ordnas kan ofta vänta ett litet tag.

Många av frågor får du svar på här

För dig som vill sätta dig in i de praktiska frågorna inför en begravning har vi tagit fram skriften ”Hur gör jag nu?”. Här finns svaren på många av de frågor som uppstår vid ett dödsfall. Du kan läsa den här skriften och många andra bland våra broschyrer och skrifter. Du är också välkommen in och hämta den hos oss på Norbys Begravningsbyrå.